29 de març 2009

Gel a Izas

Cap a la segona setmana de març marxem amb el Rafa cap a la vall d'Izas en plan "sube-baja", que semblava que hi havia bones condicions per la zona, com a mínim a la veïna vall de Canal Roya. Després d'una còmoda nit a les afores de Canfranc-Estació enfilem cap al coll de Ladrones i d'aquí anar flanquejant sense pèrdua ja en plena vall, fins veure les evidents cascades a la dreta (poc més d'1 hora).


D'esq. a drt.: Ruta Jacobea, Notre Dame i Colgada.


La nostra intenció és fer la Historie d'eau, però veiem que hi ha un tramet sense gaire gel i per sota un tram amb gel molt transparent i fi, o sigui que la deixem per un altre dia...
Mitja volta i cap a la Notre Dame, 100m II/4-, que té molt bona pinta. Als primers metres normalment hi ha algun ressalt, però ara es troben tapats per la neu, per tant muntem la R0 a peu de la cascada. Quin racó més guapo! La cascada comença força vertical però bastant picada i esglaonada per la gent. Després hi ha tram acanalat en forma d'U molt curiós i super estètic, amb les parets folrades de gel, fins una coveta on muntem la primera reunió en una instal·lació mig congelada al fons. Aquesta via té dues sortides, i com que la de l'esquerra té una cortina una mica incòmoda de flanquejar doncs sortim per la dreta, amb un tramet vertical i amb ambient. Més amunt a la dreta hi ha un arbre amb bagues i mallon per fer un ràpel d'uns 50m. Via molt recomanable i estètica!



Cascada Notre Dame.


El Rafa començant el 1r llarg.


Eii això és molt guapoo!!


El tub des de baix.


I des de dalt.


L'entradeta del 2n llarg.


Sortint del tram vertical.

Com que encara tenim temps, ens posem a la Ruta Jacobea, 60m II/3. Aquí també s'ha de remuntar una canal de neu fins la cascada, que s'escala amb una tirada llarga de 60m, encara que hi ha una reunió intermitja a l'esquerra. Ràpel de parabolts amb anella! Via més tranquila, recomanable per complementar la jornada.
+ info: Vèrtex nº197.

El primer mur de la Ruta Jacobea.


I avaaall!!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Carai Marcel! d'on treus tu aquests llocs? Hauré d'aprendre a buscar-los:P

Jo a Bielsa buscant gel i tu en aquest paradis... amb aquesta sortida si que em fas dentetes eh :P

Tu creus que per la pròxima setmana el gel haurà aguantat perquè li fagi una visita?

Ens veiem crack!

linus ha dit...

Comptant que fa més de dues setmanes que hi vam anar, que ja som gairebé a abril i que molt fred no ha estat fent, jo diria que el tema ha d'estar justet. Però mai se sap... jeje.
A reveure.